Yeni Toyota MR2 Ne Zaman Üretilecek?

MR2

Yakın dönem CEO’su Akio Toyoda’nın etkisiyle, performans otomobilleri konusunda oldukça başarılı örnekleri yollarla buluşturan Toyota, üç jenerasyon ürettikten sonra fişini çektiği MR2’ye bir şans daha vermeye hazırlanıyor. 80’ler ve 90’ların uygun fiyatlı, ortadan motorlu spor otomobili Toyota MR2, roadster kimliğiyle son olarak 2007 yılında satılmıştı. MR2’yi özleyenlere müjde! Model 2025’de dördüncü nesliyle yollara çıkabilir.

MR2

80’lerde piyasaya çıkan MR2, ortadan motorlu, arkadan itişli, rakiplerine göre ucuz ancak en uzun ömürlü otomobillerden biri olmasıyla nam salmıştı. Bu unvanı, 2007 yılında satıştan kaldırılan 3. nesline kadar taşımaya devam etti. Toyota’nın bu mentaliteyi, 2025’te satışa tekrardan çıkarmayı planladığı model ile devam ettirmek istediğine dair haberler gelmeye başladı. Çıkan bazı haberlere göre Toyota, Subaru’yla beraber GR86/BRZ ve BMW ile yaptıkları ortaklığın ürünü olan Supra’daki planlamayı bu projede de kullanacak. Toyota’nın bu proje için seçtiği ortaklarının Daihatsu ve Suzuki olacağı daha önceden duyulmuştu.

MR2

Bu üçlünün çıkaracağı yeni MR2’nin, ilk başta Japon pazarında dişli olan Honda S660 ve Daihatsu Copen gibi “kei” sınıfı bir spor otomobil olacağı konuşulsa da sonradan öğrenilen bilgiler çerçevesinde; Mazda MX-5 sınıfında küçük spor bir otomobil için araştırma yaptığı, Japon basınında şok dalgası yarattı. MR2 Türkiye’ye neredeyse hiç ithal edilmemiş bir model olarak hafızalarımızda yer alsa yeni modelin olasılığı bile heyecanlanmamıza yol açtı.

Masada kimler var?

MR2 için olan ortaklık ortaya çıkınca başka detaylar da beraberinde ardı ardına gelmeye başladı. Bu yeni detaylar arasında, firmaların yeni MR2’nin geliştirmesinde alacakları rolleri ve aracın tahmini verileri bulunuyor.

Suzuki Swift

Tasarım tarafı Daihatsu’ya, motor tarafı ise Suzuki’ye teslim edilirken, geriye kalan altyapı, Toyota tarafından üretilecek. Toyota’nın altyapı için GR Yaris’te kullanılan TNGA-B platformunun ortadan motorlu bir versiyonu üzerinde çalıştığı kulislerde konuşuluyor. Motor için Suzuki kanadının, şu an satışta olan Swift’in 1.0 litrelik K10C kodlu motorunun turbolu hali ile 120-150 beygir arası güç ve 200 Nm tork elde etmeye çalıştığı belirtiliyor. Bu motorla beraber eşlenecek düz vitesin (Manuel şanzımanın) de Toyota tarafından bu araç için özel olarak yapılması, masadaki planlar arasında.

Toyota Sport EV Concept, yeni Toyota MR2 olabilir mi?

MR2

Tasarım için anlaşılan Daihatsu’nun, Toyota’nın 14 Aralık 2021’deki “Battery EV Briefing” de tanıttığı “Sports EV” konseptine yakın bir tasarım üzerine çalıştığı biliniyor. Ayrıca “Sports EV” konseptinin bazı fotoğraflarında tavanının açılabilir olması, bu aracın MR2 olması ihtimalini daha da güçlendiriyor.

MR2’nin fiyatı ne olacak?

Yeni Toyota MR2’ye dair söylenen veriler içindeki en dikkat çekici noktalar; fiyat ve ağırlık. Toyota, piyasaya çok rekabetçi bir fiyatla girmeyi hedefliyor. Toyota, 16 ile 24 bin USD arasında bir fiyatla yeni MR2’yi pazara çıkarmayı hedefliyor. Böylelikle en yakın rakibi olabilecek Mazda MX-5 ile, en azından Japonya pazarı için, birebir denilebilecek kadar yakın fiyatlardan satılabilecek. Ağırlığı konusunda ise 3. nesil MR2’den (Japonya’daki adı ile MRS) ilham alındığı, onaylanan bilgiler içerisinde. Buna göre aracın ağırlığı 990-1000 kg arasında olması beklenebilir. Eğer bu veriler doğru ise en hafif ND nesli olan Mazda MX-5 ile aynı ve GR86’den hayli hafif olacağı anlamını çıkarabiliyoruz.

Açıklamalarda çelişkiler var!

Japon basını, Toyota’nın performans otomobilleri birimi Gazoo Racing’de çalışan bir yönetici ile yaptığı röportajda, isim konusunda net bir cevap alamadı ancak MR2 isminin “olası olmadığını” söylemesi dikkat çekti. Aynı yönetici, yeni “MR2”nin 2020’lerin sonlarına veya 2030’ların başlarına doğru çıkarmayı düşündükleri elektrikli bir spor otomobil için nabız yoklamak adına yapıldığının altını çizdi.

Diğer içeriklerimize buradan göz atabilirsiniz!